Suppergiù Chair

Suppergiù comes from the observation of our usual everyday behaviour. To use a chair to reach objects we placed on the top of a shelf is quite common, anyway this situation may evolve in a domestic accident. We observed the current market offer of step-chairs is characterized by the presence of mechanisms (which raises the costs) and an heavily influenced appearance due to the dual function.
In our opinion it is unlikely someone prefers them instead of more traditional chairs to furnish a living room or a kitchen.

Keeping that in mind, we thought of a product where the cost and design of a normal wooden chair meets the convenience of a step-chair.

Comfort and speed of transition from one function to another are both fundamental to us, indeed the more effort/time it is required for this operation, the more the effectiveness of the adopted solution drops.

La struttura di questa seduta, apparentemente simile a una tradizionale tipologia di sedie in legno, presenta invece alcune fondamentali differenze:

E’ stato rimosso il traverso orizzontale anteriore-superiore, che avrebbe intralciato il passo nella salita del gradino. Per ovviare alla mancanza di questo elemento strutturale, si sfruttano i due vincoli forniti dal piano di appoggio mobile, che in entrambe le collocazioni previste contrasta le spinte laterali.

In appearance the structure of this chair is similar to the traditional one, however it has some important differences:
There is no front-upper horizontal beam to avoid step blocking. Despite the loss of that element the structure remains stable and rigid and the mobile part of the seat contributes to hinder lateral forces in both positions.
The cut which divides the two pieces of the seat is equipped with a tapping to prevent rotation of the movable part if weighted down to the edge.
In ladder mode the second support point of the movable platen is provided by two studs screwed to the front legs and finished with the same colour of the back.

Also interesting is the solution we adopted for the back. We wanted to avoid the wooden curvature, so we chose to connect two metal elements, obtained by laser cutting from a 4mm flat sheet. They are designed to divert the forces direction in the space and to provide fixing to the two transverse elements of the backrest. We can customize these two metallic elements in different colours.
Almost all wooden pieces are straight rods which save time and labour costs, the only exception is for the transoms of the backrest which are provided by a 5axis milling.